Logo SlavKomerc
Naslovna
O nama
Uzgoj
Galerija
Kontakt
 
 
   
  Srpski/Hrvatski/Bosanski   Engleski
Rasadnik Doboj

Rasadnik u Doboju je počeo sa radom 2002.godine i od samog početka je kvalitet sadnog materijala bio najvažnija vodilja u radu sa našim voćarima. Vlasnik rasadnika je uz pomoć stručnih lica krenuo u  proizvodnju sadnica vrhunskog kvaliteta. Rasadnik je registrovan u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a kontrolu rasadnika vrši Poljoprivredni fakultet u Banja Luci. 
          Kvalitet i veliki izbor raznih vrsta i sorti voća doprinijeli su tome da je rasadnik stalno povećavao svoj kapacitet i sa početnih 3 hektara i 15.000 sadnica narastao na 9 hektara i proizvodnjom od 100.000 kvalitetnih sadnica.U cilju bolje i kvalitetnije ponude donijeli smo odluku o udruživanju sa drugim rasadničarima.
Za sezonu 2010/2011 slobodni smo Vam ponuditi sljedeći  sadni materijal:

P0004664
 

Sorte šljive:
     Čačanska lepotica: Djelimično samooplodna do samooplodna, sazrijeva početkom avgusta. Redovnog i obilnog rađanja, a prorodi u drugoj ili trećoj godini poslije sadnje.
     Čačanska rodna: Izrazito samooplodna, rano prorodi i rađa redovno i obilno. Sazrijeva krajem avgusta.
     Čačanska najbolja: Dobro rađa, a sazrijeva sredinom avgusta. Dobri oprašivači su Čačanska lepotica i Čačanska rodna.

   
 
 
 

Sorte jabuke:
     Gala: srednjeg do kasnog cvjetanja, a kao oprašivači se mogu koristiti sorte Greni smit, Crveni delišes ili neka diploidna sorta simultanog cvjetanja, osim Kids oranž i Zlatni delišes. Optimalno uskladištena se može čuvati tri do četiri mjeseca bez gubitka na kvalitetu.
    Florina: sorta otporna na čađavu krastavost.Idealna za integralnu proizvodnju u kombinaciji sa ukrasnom jabukom,Krupan i aromatičan plod crvene boje. Sazreva polovinom oktobra i odlično se čuva u hladnjači.Dobro je oprašuju  ajdared,gala i ostale sorte.
    Ajdared: Sorta srednje ranog cvjetanja, diploidna i slabo bujna. Dobro oprašivanje se postiže sa sortama Ričared, Greni smit, Melroza, Čadel i Zlatni delišes.Krupni do vrlo krupni plodovi su pogodni za stonu upotrebu od novembra do maja.
     Breburn: Slabog do srednje bujnog stabla, rađa obilno i prorodi rano. Kasno sazrijeva, u drugoj, trećoj dekadi septembra, a dobri oprašivači su Pink lejdi, Imperijal gala ili neke diploidne sorte sa istovremenim cvjetanjem. Čuva se pet do devet mjeseci, zavisno od uslova skladištenja.

     Greni smit: Diploidna sorta srednje kasnog i dugog cvjetanja, sa srednje bujnim do bujnim stablom. Dobri oprašivači su sorte Floster, Jonatan, Ajdared, Florina, Crveni i Zlatni delišes i Ričared. Čuva se do maja mjeseca, zavisno od skladištenja, a sazrijeva krajem oktobra.

     Fudži: Diploidna sorta, dobar oprašivač, srednje bujnog stabla i srednje ranog cvjetanja. Dobri oprašivači su Crveni i Zlatni delišes, Greni smit i Gala. Dobrih je skladišnih sposobnosti, a sazrijeva do kraja oktobra.

Sorte kruške:
     Viljamovka: Uzgaja se na svim kontinentima, vrlo adaptivna, odlično rađa i ima izvanredan kvalitet ploda. Sorta je porijeklom iz Engleske. Koristi se za proizvodnju rakije  i sokova.
     Fetelova: Francuska diploidna sorta. Dobra je za oprašivanje drugih sorti. U drugoj polovini septembra sazrijeva, a bere se ok 15 dana ranije.

Sorte kajsije:
    Mađarska najbolja: dozreva polovinom jula.Plodovi krupni  do 50 gr., okrugli .Cepača sa crveno obojenom pokožicom i karakterističnim  pjegama. Meso čvrsto i sočno,slatkonakiselo,aromatično i kvalitetno. Rodna i kvalitetna sorta kasno cvjeta.

 Sorte breskve:
Majski  cvijet : Prva značajnija veoma rana sorta breskve.Sazreva krajem maja tj.oko 30 dana prije redhevena.Ukusna I kvalitetna breskva.

 
copyright www.sadnice-lijeske.com ::: design by: mega backtophome mail naslovna | download | uzgoj | galerija | rasadnici | kontakt